• Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
Сорти яблук


E-mail Печать PDF

     Який фрукт найчастіше зустрічається на нашому столі? Яблуко - символ досконалості (в силу своєї округлої форми), краси, божественного дару. У Китаї воно асоціюється з миролюбністю. Крім того, ці плоди зв'язувалися з вічною молодістю, безсмертям. Це - найпопулярніший, демократичний і улюблений фрукт в світі, а також - надзвичайно цілющий. У рукописах, виявлених в єгипетських пірамідах і гробницях, вихваляються його лікувальні властивості. Яблуня - одна з найдавніших плодових дерев, відоме понад 4 тисяч років. Ще в кам'яному віці люди їли і свіжі, і сушені яблука; а починаючи з XII ст. до н.е. вони стали дуже популярні в Давньому Єгипті. Високо оцінюючи яблука за те, що вони можуть довго зберігатися, перші поселенці, які прибули до Нового Світу, привезли з собою яблуневі саджанці в числі перших сільськогосподарських культур. В даний час налічується кілька десятків дикорослих видів і понад 10 тисяч культурних сортів.

     Свіже соковите яблуко - це ідеальна здорова їжа. Не дарма у англійців є прислів'я: "An apple a day keeps the doctor away" - "Яблуко в день, і лікар не потрібний". Крім чудового смаку яблука володіють дуже корисними і лікувальними властивостями. Це самий звичний фрукт в нашій країні і дуже приємно, що саме ці плоди вкрай корисні й необхідні для нашого здоров'я. У яблуках містяться вітаміни С, В1, В2, Р, Е, каротин, калій, залізо, марганець, кальцій, пектини, цукри, органічні кислоти. Також в їх склад входить велика кількість мікроелементів: калій, фосфор, магній, натрій, сірка, алюміній, бор, ванадій, залізо, йод, мідь, молібден, нікель, фтор, хром і цинк. Яблука корисні для здоров'я, як і взагалі будь-які фрукти, але є у них свої особливості. Яблуко - природне джерело пектинів, які в травному тракті не перетравлюються, зате служать своєрідною 'мітлою' для організму.

     У дослідній станції селекційна робота з яблунею почалася в 1933 р Зусиллями селекціонерів, які послідовно працювали з яблунею, збагачувався сортовий фонд культури за рахунок сортів різних еколого-географічних груп з різноманітними господарсько-цінними ознаками. Все це дозволило створити ряд сортів і форм, що відповідають сучасним вимогам садівництва і кліматичних умов України.

Запрошуємо до взаємовигідної співпраці і пропонуємо укласти ліцензійні договори, придбати високоякісний посадковий матеріал нових сортів яблуні селекції дослідної станції

 

Сорт

Характеристика

Скіфянка
 

Літній сорт стійкий до парші та борошнистої роси, зимо і посухостійкий. Плоди з високою товарністю, соковиті, приємного солодко-кислого смаку.

Мінкар

 

 

Сорт Ранньозимовий, Слаборосла, високоврожайний, зимо і посухостійкий. Плоди ніжні, соковиті, з легким ароматом чайної троянди., Відмінно підходять для мочіння. У холодильнику зберігаються протягом 4-5 місяців. Відрізняються своєю транспортабельністю.

 

Більш детальна інформація про сорти представлена в каталозі "Сорти плодових культур селекції Інституту зрошуваного садівництва імені М.Ф. Сидоренка, прідатні для Поширення в Україні", який поширюється на комерційній основі.

 

 Додаткову інформацію можна отримати за адресою:

Мелітопольська дослідна станція садівництва імені М.Ф. Сидоренко ІС НААН

вул. Вакуленчука, 99

м.Мелітополь, Запорізька обл., 72311

Тел. (0619)43-13-20
Факс: (0619) 43-13-78
E-mail: Этот e-mail адрес защищен от спам-ботов, для его просмотра у Вас должен быть включен Javascript

 


 



Реєстрація