• Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта
E-mail Печать PDF

     Культура груші була відома з давніх часів, щонайменше за три тисячі років до нашої ери. Згадка про неї знаходимо в "Одіссеї" Гомера. Стародавні римляни і перси не тільки знали і цінували ці фрукти, а й володіли великим мистецтвом їх розведення.

     Природа приготувала відмінний альтернативний варіант всім бадьорить напоїв, що не забезпечивши його ні крапелькою кофеїну - грушу. Грушу? Так, саме цей фрукт багатий натуральний джерело енергії. Груша є жаждоутоляющее засобом, добре тонізує. Її плоди відрізняються високими смаковими і дієтичними якостями. За вмістом поживних речовин, груша посідає перше місце серед плодових культур. Її соковита, ніжна і ароматна м'якоть містить Р-активні речовини (арбутин, хлорогеновую кислоту), вітаміни В, С, Р, РР, каротин, а також ряд важливих для людини макро- і мікроелементів, серед яких в даний час особливо цінний йод.

     Її плоди використовують в сирому, сушеному і консервованому вигляді, в компоті вони зберігають якості, максимально близькі до натуральних, в варення не розварюються і в той же час добре просочуються сиропом, не втрачають свого смаку при сушінні, соковита м'якоть легко віддає сік.

    Садівники завжди охоче садили і вирощували дерева груші. Ця плодова культура цінується за майже щорічні врожаї солодких і соковитих плодів, придатних як для вживання в свіжому вигляді, так і для переробки.

   Селекціонерами дослідної станції виведені сорти груш, вдало поєднали біологічні показники. У нових сортів великі, смачні плоди, які до того ж добре зберігаються, деякі з них перевершують за своїми смаковими і товарними якостями світові аналоги. Вони стійкі до парші, скороплідні і дають високий урожай при досить хорошій зимостійкості.

   Основні промислові сорти груш селекції дослідної станції які рекомендуються для промислового використання поділяються на: літні - Провінціалка, осінні - Весільна, Вікторія, Чистенька, ПОСМІШКА, Дитяча; зимові - Кандидатка, Пектораль, Янтарна, Катюша. Наявність в саду сортів різного терміну дозрівання дозволить мати свіжі плоди протягом усього року.

Запрошуємо до взаємовигідної співпраці і пропонуємо укласти ліцензійні договори, придбати високоякісний посадковий матеріал нових сортів груші селекції дослідної станції

 

Сорт

Характеристика

Літні сорти

     Провінціалка

Раннелетний сорт, придатний для ущільнених насаджень. Плоди грушоподібні, ребристі, з рожево-червоним рум'янцем, дуже соковиті, гармонійного смаку.

Осінні сорти

        Весільна

Унікальний осінній сорт, сумісний з айвою, зимостійкий, посухостійкий, високоврожайний. Плоди одномірні, дуже ошатні, правильної грушоподібної форми, з яскраво-червоним рум'янцем. М'якоть ніжна, соковита, ароматна, розова-червона, дуже оригінальна, з підвищеним вмістом БАР.

      Вікторія

Раннеосенній сорт, який завоював міжнародне визнання завдяки виключно високотоварним плодам прекрасного смаку. Сорт зимостійкий, посухостійкий, частково самоплодовий з регулярною високою врожайністю.

      Чистенька

Раннеосенній, високоврожайний, Слаборосла сорт сумісний з айвою. Плоди грушоподібні, з дуже ошатною яскраво-жовтим забарвленням шкірки, маслянистої м'якоттю і легким мускатним ароматом.

       Посмішка

Осінній сорт, скороплідний, високоврожайний, сумісний з айвою. Плоди грушоподібні, з яскравим рум'янцем, високотоварні, відмінного смаку.

        Дитяча

Сорт осінній, з дуже великими широкояйцевіднимі плодами відмінного смаку, з високою траспортабельностью.

Зимові сорти

     Кандидатка

Ранньозимовий сорт сумісний з айвою, з високою зимостійкістю. Плоди великі, шірокогрушевідние, слаборебристі, з полумасляністой м'якоттю відмінного смаку. У холодильнику плоди зберігаються не менше 4 місяців.

         Пектораль

Ранньозимовий сорт, зимостійкий і посухостійкий. Плоди дуже прівлікательние, з маслянистою м'якоттю чудового смаку, зберігаються не менше ста днів в холодильнику.

      Янтарна

Ранньозимовий сорт з дуже привабливими грушоподібними плодами, м'якоть полухрящеватая, гармонійного смаку. Траспортабельность висока, в холодильнику зберігається не менше 6 місяців.

        Катюша

Пізньозимовий, траспортабельний, з одновимірними плодами класичної грушоподібної форми сорт. Придатний для ущільнення посадок, врожайність висока. Висока траспортабельность. В умовах без штучного охолодження плоди зберігаються до травня.


Більш детальна інформація про сорти представлена в каталозі "Сорти плодових культур селекції Інституту зрошуваного садівництва імені М.Ф. Сидоренка, прідатні для Поширення в Україні", який поширюється на комерційній основі.

 

 Додаткову інформацію можна отримати за адресою:

Мелітопольська дослідна станція садівництва імені М.Ф. Сидоренко ІС НААН

вул. Вакуленчука, 99

м.Мелітополь, Запорізька обл., 72311

Тел. (0619)43-13-20
Факс: (0619) 43-13-78
E-mail:  Этот e-mail адрес защищен от спам-ботов, для его просмотра у Вас должен быть включен Javascript

 

Реєстрація