• Увеличить размер шрифта
  • Размер шрифта по умолчанию
  • Уменьшить размер шрифта

Як зимує абрикос і персик

E-mail Печать

Абрикоси і персики - це не тільки смачні, але і корисні фрукти. Однак з кінця минулого століття абрикос і персик стали все рідше обдаровувати нас гарними врожаями, незважаючи на всі зусилля плодівників по догляду за деревами. У насадженнях Мелітопольської дослідної станції садівництва, починаючи з 2000-го року і протягом 19 років, урожай абрикоса середнього рівня і вище був лише п'ять разів. В інші роки він був або низьким, або повністю відсутній. Персик радував нас врожаєм вище середнього значення дещо частіше: 9 років з 19. У багатьох випадках причиною неврожаю була низька зимова або весняна температура.


З історії культури абрикоса відомо, що його батьківщиною є гірські райони Китаю і Середньої Азії з континентальним кліматом і великою кількістю сонячних днів. Зима там нетривала, з порівняно низькою температурою без різких коливань. Тому абрикос добре пристосований до помірно холодних зим без відлиг. Його генеративні (або квіткові, плодові) нирки мають короткий період глибокого спокою, що в гірських районах не позначається на морозостійкості. На півдні України, навпаки, зими по температурі нестабільні, вони характеризуються частими змінами холодних і теплих періодів, в результаті чого дерева швидко «прокидаються» і стає уразливими до дії низької температури. У жовтні - на початку листопада, коли температура знижується нижче 100С, абрикос починає входити в стан глибокого спокою, при цьому всі фізіологічні функції в деревах знижуються до мінімуму. Максимальна морозостійкість культури відзначається в грудні-початку січня, якщо в цей час складаються сприятливі умови проходження глибокого спокою, т. Е. При температурі не вище 50С. У цей період критична температура для генеративних бруньок в залежності від сорту становить 21 ° С ... 240С, для річних приростів - від 28 ° С до 300С.


Первинним центром походження персика також є Китай. Як і абрикос, персик пристосований до помірно холодних зим без різких коливань температури. У стані глибокого спокою його дерева здатні витримувати зниження температури до 27 ° С, а іноді 30 ° С (в захищених від вітрів місцях). Хоча в тих місцевостях, де температура досягає 29 ... 32 ° С промислова культура персика не рекомендується, оскільки гине надземна частина дерева, частіше внаслідок пошкодження штамбів і розвилок скелетних гілок. У зими, коли температура повітря досягає мінус 22 ... мінус 240С, основною причиною втрати врожаю є її різкі перепади. Коли температура знижується поступово і відбувається повторна закалка, дерева витримують такий стрес зі слабким підмерзання частин крони, хоча ступінь пошкодження генеративних бруньок може досягати 75 90%.


На початку зими 2018-2019 року складаються в цілому сприятливі умови для проходження глибокого спокою абрикоса і персика, як втім і для інших плодових культур. Зниження середньодобової температури нижче 10С спостерігали вже на початку листопада. З другої декади і до кінця місяця середньодобова температура була нижче біологічного нуля для плодових культур і перебувала в межах 3,4 ° С ... мінус 4,2 ° С. Виняток становили лише 2 дні в кінці місяця, коли значення середньодобової температури досягли 5,9 ° С і 8,2 ° С з максимумом 9,6 ° С і 10,8 ° С. Після цього протягом п'яти днів спостерігалося поступове зниження середньодобової температури, значення якої становили мінус 0,6 ° С ... мінус 4,2 ° С, що сприяло загартуванню дерев. У грудні різких коливань температури не було, її середньодобові значення перебували в межах від 3,5 ° С ... до мінус 2,2 ° С. Такі умови сприяли продовженню періоду глибокого спокою. Підвищення денної температури до 7 ° С, яке спостерігали 24 грудня, не змінило стан розвитку генеративних бруньок абрикоса і персика. Ці культури як і раніше знаходяться в фазі глибокого спокою, підтвердженням чого є наявність археспоріальной тканини в пильовиках квіток. Відповідно, генеративні бруньки абрикоса і персика зараз мають найбільшу морозостійкість.

 

За додатковою інформацією звертатись за тел. (0619) 43-13-20.


 

Реєстрація